Lage SEP
Gezondheidsverschillen tussen sociaaleconomische klassen nemen toe. eHealth biedt enerzijds potentie om aan te zetten tot gezond gedrag, anderzijds kan het de gezondheidskloof groter maken omdat het specifieke vaardigheden en een proactieve houding van de gebruiker vraagt. Het doel van dit onderzoek is om te bepalen hoe eHealth ingezet kan worden tijdens de hartrevalidatie om patiënten met een lagere sociaaleconomische positie (SEP) aan te zetten tot een gezondere leefstijl.
Dit doen we door middel van een design thinking aanpak bestaande uit vier fasen: (1) probleemverkenning; interviews met behandelaren en patiënten om problemen in kaart te brengen, (2) Brainstormen; oplossingen bedenken en brengen tot een concept, (3) Prototypen; een proefversie van het concept ontwikkelen en (4) Evalueren; het testen van het prototype met gebruikers binnen de hartrevalidatie.
De uiteindelijke interventie en de evaluatie daarvan bieden nieuwe inzichten in hoe eHealth ingezet kan worden binnen de hartrevalidatie ter ondersteuning van patiënten met een lage SEP.
Publicaties
Attitudes Toward Health, Healthcare, and eHealth of People With a Low Socioeconomic Status: A Community-Based Participatory Approach. Faber JS, Al-Dhahir I, Reijnders T, Chavannes NH, Evers AWM, Kraal JJ, van den Berg-Emons HJG, Visch VT. Front Digit Health. 2021. Jul 8;3:690182.
Artikel vrij in te zien.
Meer info
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jasper Faber via: j.faber@caprihr.nl.